Wednesday, January 11, 2012

Dalam UPSR mana ada PSV?

Jika dikira-kira, dalam jadual waktu kelas dari Tahun 1 hingga Tahun 6, subjek Pendidikan Seni Visual ada tertera dan dijalankan pada setiap minggu. Maknanya, matapelajaran ini merupakan salah satu daripada subjek yang penting juga. Seperti juga Pendidikan Muzik, atau Pendidikan Jasmani...

Tapi, melalui pengalaman sebagai guru PSV selama hampir 10 tahun, ada ibu bapa yang berat sungguh hendak mengeluarkan wang dari poket untuk membeli buku latihan PSV... (yang ada antaranya keluarkan RM1000 dari poket depan aje..)

Alasannya, subjek itu tidak dikira dalam markah dan gred peperiksaan. Jadi, kenapa nak buang duit untuk sesuatu yang tak pasti? Hmmm... Itu pendapat masing-masing.

Kadang-kadang bukan ibu bapa sahaja. Ada di kalangan guru juga..(bukan di sini..) yang lebih 'rela' membiarkan murid-murid hilang haknya belajar subjek itu semata-mata mengejar peningkatan gred matapelajaran teras.

Anak-anak mempunyai potensi dalam pelbagai bidang. Jangan bunuh kreativiti dan keseimbangan emosi mereka di saat mereka masih lagi bertatih mencari arah.. Renungkan..
No comments:

Post a Comment